Een koude baarmoeder: bron van ongemak bij veel vrouwen
Een koude baarmoeder zorgt voor menstruatiepijn en verminderde vruchtbaarheid. Lees in onze blog hoe je je baarmoeder warm houdt!
Koude baarmoeder
13009
post-template-default,single,single-post,postid-13009,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson child-child-ver-1.0.0,hudson-ver-1.9, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 
Koude baarmoeder
dec 09 2021

Een koude baarmoeder

Een koude baarmoeder (of koud paleis) is een belangrijke oorzaak van pijnlijke menstruaties. Bovendien speelt dit fenomeen vaak een grote rol bij vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn en moeilijk zwanger worden. In beide gevallen kun je hier als vrouw veel ongemak door ervaren. Daarom vertel ik je in deze blog wat dit verschijnsel inhoudt. Ook lees je wat je ertegen kunt doen. 

Wat is een koude baarmoeder? 

De naam zegt het eigenlijk al: een koude baarmoeder duidt op problemen met de temperatuurregulatie van je vruchtbaarheidssysteem. Voor je vruchtbaarheid en de kans om zwanger te worden is het daarom goed om je baarmoeder warm te houden. Zelfs wanneer je nog niet zwanger probeert te worden, is het belangrijk om een koude baarmoeder te voorkomen. Bij een warme baarmoeder maakt je lichaam namelijk actief voedingsstoffen aan, die het afgeeft aan de baarmoederwand. Daardoor creëert je baarmoeder een gezond en warm nest voor een baby. 

Je lichaam als een rivier 

Een belangrijke oorzaak van een koude baarmoeder is een slechte doorbloeding. De Chinese geneeskunde illustreert dat op een treffende manier door het lichaam te vergelijken met een rivier. Als het water warm genoeg is, heeft de rivier een probleemloze doorstroming en volop groeimogelijkheden voor gewassen en dieren. Daarentegen is de situatie bij kou totaal omgekeerd. IJsvorming vertraagt de stroming van de rivier en er groeit niets. Zo werkt het ook wanneer je baarmoeder koud is. Door vernauwing van je bloedvaten vermindert de bloedcirculatie, met alle gevolgen van dien voor zowel je menstruatie als je vruchtbaarheid. 

Hoe kun je een koude baarmoeder herkennen? 

Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat je baarmoeder niet warm genoeg is. Een aantal van deze symptomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Het vaak koud hebben
  • Er bleek uitzien
  • Pijn en kramp tijdens je menstruatie 
  • Veel plassen 
  • Pijn in je onderrug 

Hoe kun je een koude baarmoeder voorkomen? 

Gelukkig zijn er veel manieren om je lichaam (en daarmee ook je baarmoeder) warm te houden. Zowel je voeding als je kleding speelt daarin een belangrijke rol. Zorg bijvoorbeeld dat je je warm aankleedt en dat je je hemd of shirt in je broek draagt. Ook voldoende warme voeding eten (bijvoorbeeld stoofpotjes in de winter) en warme dranken drinken is belangrijk. Knoflook, ui, gember en peper zijn belangrijke voedingsmiddelen om te voorkomen dat je last krijgt van een koude baarmoeder. 

Wat kan ik nog meer doen? 

Helpen deze tips niet of onvoldoende en blijf je last houden van pijnlijke menstruaties of verminderde vruchtbaarheid? Dan is het goed om te weten dat acupunctuur ook een effectieve behandeling kan zijn bij een koude baarmoeder. Neem gerust contact op voor advies of meer informatie; ik neem graag de tijd om je te helpen.

Delen