Gezond eten? Gebruik deze handige tips vanuit de Chinese geneeskunde
Gezond eten is belangrijk om je lichaam en geest vitaal te houden. Lees mijn nieuwste blog voor handige tips over gevarieerd en gezond eten!
Gezond eten
12405
post-template-default,single,single-post,postid-12405,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson child-child-ver-1.0.0,hudson-ver-1.9, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 
Gezond eten
sep 16 2021

Gezond eten met deze tips vanuit de Chinese geneeskunde

Gezond eten, hoe doe je dat? De Chinese geneeskunde leert ons hiervoor een aantal leefregels en tips die ik graag met je deel. Zo houd je je lichaam en geest gezond. 

Algemene tips voor gezond eten 

In grote lijnen weten we wel hoe we onszelf goed en gezond kunnen voeden. We kiezen vaak voedsel waar we, ons lichaam en onze geest, behoefte aan hebben. Dat geldt bijvoorbeeld in de supermarkt, maar ook als we in een restaurant uit eten gaan. Het is vooral belangrijk om jezelf te leren aanvoelen waar je behoefte aan hebt, maar ook welk eten lekker valt. Aan welk eten houd je achteraf ook echt een lekker buikgevoel over? Laat je inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn om gezond te eten! 

Waar let je op als je gezond eten kiest? 

Als je eten kiest, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal relevante aspecten. Kies allereerst voor voedsel waarvan je weet dat het goed voor je is. Vaak geven je eigen voorkeuren dit al aan, en anders kun je hiervoor ook een persoonlijk voedingsadvies opvragen. Daarnaast kun je ook gezond eten door te kiezen voor voedsel dat past bij het seizoen of de omgeving waar je bent of waar je vandaan komt. 

De vijf smaken van de Chinese voedingsleer 

De Chinese voedingsleer kent vijf smaken. Bij het eten van een gezond persoon staat de zoete smaak van de maag en de milt (het verteringssysteem) centraal. Met zoet bedoelen we de milde, neutrale en licht verwarmende smaak van bijvoorbeeld granen, groenten, peulvruchten, fruit, zaden en noten. Deze zoete smaak zou het hoofdingrediënt van iedere maaltijd moeten zijn, aangevuld met kleine beetjes van de vier overige smaken: 

  • Zuur 
  • Bitter
  • Scherp
  • Zoutig 

Balans als basis voor gezond eten 

Voor gezonde voeding is het belangrijk dat je al deze vijf smaken proeft in het eten dat je bereidt. Kook dus met een milde smaak, verwarm en kruid gematigd en kies voor eenvoudige gerechten in plaats van complexe combinaties. Zorg ook dat je goed kauwt! Is je gezondheidsconditie minder goed? Dan worden slechts twee smaken veranderd en is het advies om van één smaak wat meer te nemen en een andere smaak juist te vermijden. Let echter wel op dat een teveel van één smaak ook niet goed is. Dan raakt je systeem namelijk verzwakt en werkt de smaak juist tegen je. 

Geraffineerde suiker vervangen door groente en fruit 

Veel mensen ervaren een sterke suikerbehoefte, die gezond eten in de weg staat. Kamp jij hier ook mee? Dan adviseer ik je te stoppen met geraffineerde suiker en in plaats daarvan zoetige groenten en fruit te eten. Gezonde zoete groenten en fruit zijn bijvoorbeeld wortels, pompoenen, dadels, vijgen en ongezwavelde gedroogde abrikozen. Ook kant en klare vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken kun je beter vermijden. En houd je van chocolade? Neem dan elke dag één stukje bittere chocolade (> 75%) na het avondeten. 

Zoet en toch gezond eten 

Wil je je eten zoeter maken, maar wel op een gezonde manier? Dat kan op allerlei manieren. Gebruik bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, gerstemout, rijstsmout, agavesiroop, honing, een beetje diksap of andere vruchtensap. Je kunt daarnaast ook gebruikmaken van de zoetheid van bepaalde groenten en fruit. Laat groenten als paprika, uien of prei zachtjes meestoven, daar worden ze zoetig van. 

Gezond eten op het juiste moment 

In een gezond voedingsschema is ook de tijd waarop je eet erg belangrijk. De maag qi (maagenergie) is het meest actief tussen 7.00 en 9.00 uur. Dit is dan ook de beste tijd om te eten. Daarentegen is de maag qi het minst actief tussen 19.00 en 21.00 uur. Daarom kun je het avondeten het best vóór 19.00 uur eten. Hierdoor kunnen de galblaas en de lever ook het best hun verschonende werk doen. Als je later op de avond eet, zit de vertering van je laatste maaltijd dit zuiveringsproces in de weg. 

Meer weten over gezonde voeding? 

Wil je graag meer weten over gezond eten? Neem dan gerust contact met me op! Je kunt me zowel telefonisch (06-38321770) als per e-mail (info@acupunctuurbarendrecht.nl) bereiken.

Delen