Winterdepressie voorkomen? Met deze 7 tips versla je jouw winterdip
In mijn nieuwste blog deel ik 7 praktische tips om je winterdepressie te verslaan. Meer weten? Neem gerust contact met me op!
Winterdepressie
13170
post-template-default,single,single-post,postid-13170,single-format-standard,cookies-not-set,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson child-child-ver-1.0.0,hudson-ver-1.9, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 
Tips tegen winterdepressie
mrt 10 2022

7 tips tegen een winterdepressie

Een winterdepressie komt volgens bevolkingsonderzoek voor onder circa 3% van alle Nederlanders. In werkelijkheid liggen deze getallen waarschijnlijk echter veel hoger. Mensen met een winterdip kampen op donkere dagen met sombere gevoelens en vermoeidheid, maar ook met vreetbuien en prikkelbaarheid. Ben jij ook gevoelig voor zo’n winterdip en kun je wel wat tips gebruiken om deze te doorstaan? Dan deel ik graag wat tips met je. 

Hoe ontstaat een winterdepressie? 

Over de exacte oorzaak van een winterdip ontstaat nog veel onduidelijkheid. Van drie oorzaken wordt binnen de Westerse geneeskunde echter wel aangenomen dat ze een grote invloed hebben op de winterdip: 

  • Minder daglicht 
  • Stress 
  • Erfelijke aanleg 

Oorzaken van een winterdepressie volgens de Chinese geneeskunde 

De Chinese geneeskunde heeft echter een andere uitleg voor het ontstaan van de winterdip. Dat heeft te maken met het yin- en het yang-aspect. Deze tegenovergestelde krachten vullen elkaar aan en vormen zo één geheel. Yin staat daarbij voor rust, donker, koelte en het binnenste. Daarentegen staat yang voor activiteit, licht, warmte en het buitenste. Zo vormen yin en yang samen een jaar. De herfst luidt de yinne cyclus in, terwijl de yange cyclus in de lente begint. 

Wat betekent dit met betrekking tot een winterdepressie? 

De overgang van zomer (yang) naar herfst (yin) is een natuurlijk proces van vertraging. Van activiteit naar rust en van buiten naar binnen. Je energie en enthousiasme nemen af en neerslachtigheid en vermoeidheid komen ervoor in de plaats. Vooral in de winter is je energie helemaal naar binnen gekeerd. Dan kan er zelfs een gevoel van isolatie ontstaan. 

De Nieren en je winterdip 

De wintermaanden en de winterdepressie worden door de Chinese geneeskunde ook in verband gebracht met de Nieren. De Nieren vormen de oorsprong van onze levensenergie. Wanneer je Nier-energie laag is, verlang je naar voedsel waarvan je energie krijgt. Denk aan stoofpotjes en andere warme winterkost. Winterse voeding bevat vaak veel koolhydraten, omdat je meer brandstof nodig hebt om jezelf warm te houden dan in een warme zomer. Je spijsvertering gebruikt dan ook meer energie in de winter dan in de zomer, waardoor je na het eten minder energie over hebt om dingen te doen. Drink daarnaast 2 liter water (warm of op kamertemperatuur), zorg voor een regelmatig eetpatroon en eet warme maaltijden (vooral je ontbijt!). Volgens de Chinese kijk op voeding ontbijt je als keizer, je luncht als prins en het avondeten eet je als bedelaar. Denk aan de vergelijking met een auto: zonder benzine/diesel kom je geen meter ver. 

7 tips om je winterdepressie te verslaan 

Heb jij ook last van een winterdip? Dan is het goed om te weten dat er oplossingen zijn om je winterdip de baas te worden. Graag deel ik deze tips met jou! 

1 – Acupunctuur 

Acupunctuur zorgt op een veilige manier voor balans in zowel je lichaamsenergie als je hormonen. Prettige bijkomstigheid is dat acupunctuur vanuit de meeste aanvullende zorgverzekeringen wordt vergoed. 

2 – Gezond eten 

Eet voedzame kwaliteitsproducten als hele granen, fruit, verse groenten en producten met veel proteïne en omega-3. Drink daarnaast 2 liter water (op kamertemperatuur of warm) en zorg voor een regelmatig eetpatroon. Vermijd daarentegen witte bloemproducten, suikers en bewerkt voedsel en drink maximaal twee kopjes koffie per dag. Gezonde voeding is belangrijk om een winterdepressie te verslaan. 

3 – Blijf in beweging 

Beweging zorgt niet alleen dat je je goed voelt, maar is ook daadwerkelijk goed voor je gezondheid. Je gewicht blijft op peil, je ervaart minder stress en onrust én de energie kan vrij door je lichaam stromen. 

4 – Zoek het daglicht op 

Kleed je lekker warm aan en maak een flinke wandeling bij daglicht. Ook binnenshuis kun je maatregelen treffen om een winterdepressie tegen te gaan. Zet je stoel bijvoorbeeld dicht bij het raam of koop een daglicht-lamp. 

5 – Let op je slaap 

Zorg voor regelmaat in je slaapritme. Probeer iedere dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan. En doe een uur voordat je gaat slapen alvast afstand van je laptop of je smartphone. Daardoor slaap je rustiger in. 

6 – Praat erover 

Praten over je winterdip is belangrijk. Zoek familie, vrienden of een therapeut op om te praten over je sombere gevoelens. Samen een stuk wandelen of een lekkere kop thee drinken doet wonderen om je winterdepressie te verslaan! 

7 – Zorg voor structuur in je dagritme 

Een winterdip voorkom je ook door regelmaat en structuur in je dagritme in te bouwen. Stel daarom een dagprogramma op, waarin je aangeeft hoe laat je gaat eten, werken en andere activiteiten gaat ondernemen.

Delen