4 tips tegen PMS-klachten
PMS-klachten zijn klachten die zich voordoen voorafgaand aan de menstruatie. De klachten staan voluit geschreven ook wel bekend als het premenstrueel syndroom. Eén op de vier vrouwen krijgt hiermee te maken; het betreft dus een veelvoorkomend probleem. Omdat deze klachten maandelijks terug kunnen komen, is het goed om te weten dat er ook oplossingen bestaan. In deze blog deel ik daarom vier tips met je.
Hoe ontstaan PMS-klachten?
Premenstruele klachten doen zich voor terwijl je lichaam zich voorbereidt op de menstruatie. Deze klachten kunnen zich zowel lichamelijk als emotioneel uiten. Bovendien kunnen deze klachten iedere maand opnieuw terugkomen. De intensiteit van de klachten kan echter ook wisselen, afhankelijk van de mate waarin je energie vastloopt. Zo kunnen vakanties bijvoorbeeld probleemloos voorbijgaan, terwijl je bij stressvolle situaties juist veel klachten hebt.
Voorbeelden van lichamelijke PMS-klachten
Premenstruele klachten uiten zich op allerlei manieren: lichamelijk, maar ook emotioneel. Een aantal vaak voorkomende lichamelijke premenstruele klachten zijn bijvoorbeeld:
- Gewichtstoename
- Opgeblazen gevoel
- Pijnlijke borsten
- Pijnlijke gewrichten
- Veel vocht vasthouden (vooral in handen en voeten)
- Hoofdpijn of migraine
- Buik- of rugpijn
- Stijve of pijnlijke spieren
- Griepachtige klachten
Voorbeelden van emotionele PMS-klachten
Naast lichamelijke klachten zijn er ook emotionele premenstruele klachten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:
- Stemmingswisselingen
- Prikkelbaarheid
- Slechte nachtrust
- Vermoeidheid
- Lusteloosheid
- Energiegebrek
- Emotionele labiliteit
- Kort lontje
- Licht depressieve gevoelens
- Somberheid
- Angstige of panische reacties
Vier tips tegen premenstruele klachten
Om PMS-klachten te verminderen of zelfs te verhelpen, deel ik graag vier praktische tips met je.
1 – Vermijd stress
Stress is een belangrijke oorzaak van vastlopende Lever-energie, en daarmee dus ook van premenstruele klachten. Creëer daarom ruimte in je planning op de dagen waarop je klachten optreden. Besteed deze vrije ruimte aan activiteiten die zorgen voor ontspanning. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of spreek af met een goede vriendin.
2 – Blijf bewegen
Lichaamsbeweging is een belangrijke manier om PMS-klachten te voorkomen. Met lichaamsbeweging stimuleer je niet alleen je energie, maar ook je bloedcirculatie. Maak daarom een fijne wandeling, ga lekker sporten of pak wat vaker de fiets in de week vóór je menstruatie. Fietsen in een zwaardere versnelling zorgt voor een nog betere bloedsomloop.
3 – Gezond eten
Ook gezond eten levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van PMS-klachten. Vermijd daarom vet voedsel, alcohol en suikers. Daar loopt je energie namelijk verder door vast. Kies daarentegen juist wel voor voedsel waarvan jouw energie gaat stromen. Denk bijvoorbeeld aan licht pittige groenten of kruiden als rucola, radijsjes of tuinkers. Vaak volstaat het al om een kleine hoeveelheid van deze ingrediënten aan je maaltijd toe te voegen.
4 – Acupunctuur
PMS-klachten kunnen je dagelijks leven helaas flink belemmeren. Gelukkig biedt acupunctuur uitkomst. Bij acupunctuur focussen we op je volledige lichamelijke en emotionele gesteldheid. Zo kunnen we heel gericht vaststellen waar de oorzaak van jouw menstruatieklachten ligt. Met acupunctuur maken we lichaamsprocessen weer gezond en zorgen we voor balans, waardoor je je gezonder, vitaler en levendiger voelt.